Soorten lease: Welke leasevorm past bij jou?

In de wondere wereld van het leasen kennen we verschillende varianten. Maar hoe weet je nou wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie? In dit artikel geven we je enkele handvaten mee zodat je een goede en weloverwogen keuze kunt maken.

Soorten lease: Welke leasevorm past bij jou?

Soorten Lease: Financial Lease, Operational Lease, Private Lease en Short Lease

Dit zijn de vier soorten lease die we kennen. In de basis zijn het twee varianten: Financial Lease en Operational Lease. Je keuze voor één van de vier soorten hangt af van veel verschillende factoren. Ben je een zakelijke rijder of rij je alleen privé, vind je het fijn als je geen omkijken meer hebt naar je auto of heb je liever zelf de touwtjes in handen, en wat is je budget? Hieronder leggen we de vier soorten kort voor je uit. Daarna volgt een vergelijking.Financial Lease

Financial Lease is een zakelijke leasevorm en wordt dus alleen gebruikt door bedrijven. Een auto is best een flinke uitgave en daar zit niet ieder bedrijf op te wachten. Daarom kan ervoor gekozen worden om deze uitgave te spreiden over een bepaalde looptijd; dit noemen we Financial Lease. De leasemaatschappij financiert de aankoop van de auto en het bedrijf lost iedere maand een bedrag af. Dit kun je eigenlijk zien als het ‘terugbetalen’ van het aankoopbedrag aan de leasemaatschappij.

Gedurende de gehele periode dat het bedrijf aan het aflossen is, is deze economisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat de auto ook vermeld kan worden op de balans, wat weer financiële voordelen met zich meebrengt. Omdat het bedrijf de economische eigenaar is van de auto dient deze ook zorg te dragen voor het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting. De leasemaatschappij blijft gedurende de aflosperiode juridisch eigenaar van de auto. Na de aflosperiode is het bedrijf ook juridisch eigenaar geworden van de auto en kan deze met de auto doen wat ze willen.Operational Lease

Operational Lease is net als Financial Lease gebruikelijk in de zakelijke markt. Toch zijn er heel wat verschillen. Waar het bedrijf bij Financial Lease de auto aflost, blijft bij Operational Lease de auto in het bezit van de leasemaatschappij. Het bedrijf betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij om gebruik te kunnen maken van de auto. Net als bij Private Lease, worden de kosten voor het onderhoud, schades, pechhulp, verzekeringen en belastingen voor rekening genomen van de leasemaatschappij. Eventueel kan er zelfs ook nog gekozen worden om de brandstofkosten of laadkosten op te nemen in het maandelijkse leasetarief.


De leasemaatschappij neemt de eventuele zorgen die een bedrijf kan hebben over haar wagenpark volledig uit handen bij Operational Lease. Na het einde van het contract wordt de auto gewoon weer ingeleverd en kan een nieuwe uitgekozen worden. Anders dan bij Financial Lease, kan de auto bij deze leasevorm niet op de balans gezet worden.

Operational LeasePrivate Lease

Private Lease valt onder de lease variant Operational Lease. Deze particuliere leasevorm is dé ideale oplossing voor de flexibele rijder. Je kunt de auto namelijk volledig privé rijden of je zakelijke kilometers declareren als je de auto gedeeltelijk zakelijk gebruikt. Als particulier sluit je een contract af bij een leasemaatschappij voor een bepaalde auto. Hier ben je helemaal vrij in wat je kiest. Je kiest het aantal kilometers, de looptijd, eventuele extra’s en klaar ben je! Wat volgt is een vast maandbedrag voor een bepaalde looptijd. Je hoeft alleen nog maar te laden of te tanken. Geen zorgen meer over hoge onderhoudskosten, schades laten repareren, pechhulp en verzekeringen afsluiten. Bij Private Lease heb je alles-in-één en worden alle mogelijke zorgen uit handen genomen.

Gedurende het Private Lease contract blijft de leasemaatschappij volledig eigenaar van de auto. Je betaalt hier voor het gebruik van de auto en lost dus niks af, zoals bij Financial Lease wel het geval is. Na het einde van de looptijd lever je de auto gewoon weer in en zit je nergens meer aan vast. Dan ga je gewoon weer voor een gloednieuwe auto of Private Lease occasion. Lees meer over Private Lease via Justlease.

Justlease is dé specialist in Private Lease. Met het grootste Private Lease aanbod van Nederland weet je zeker dat er altijd iets voor je bij zit. We hebben een grote variatie aan gloednieuwe, uit voorraad leverbaar en jong gebruikte auto’s.

Bekijk Private Lease aanbodShortlease

Shortlease is de meest flexibele en daarmee ook de duurste leasevorm van allemaal. Je kunt voor Shortlease gaan als particuliere of als zakelijke rijder. Je rijdt voor maximaal 24 maanden in een auto, waarbij het contract in veel gevallen maandelijks opzegbaar is.Dus, wat moet ik nou kiezen?

Hierboven hebben we voor je op een rijtje gezet wat de vier verschillende leasevormen inhouden. Uiteindelijk komt het neer op twee onderwerpen die de boventoon voeren:

1. Wil je volledig ontzorgd worden of neem je het in eigen beheer?

2. Wil je volledig eigenaar zijn van de auto of deze juist alleen maar gebruiken?


Ieder voordeel heeft zijn nadeel en ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zet daarom goed de voordelen en nadelen van de verschillende leasevormen voor jezelf op papier. Uiteindelijk gaat het om waar jij de meeste waarde aan hecht en wat jij dus het belangrijkste vindt. Als dé specialist in Private Lease helpen wij je graag verder met het uitzoeken van jouw droomauto. Wil je weten of Private Lease bij je past? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze leaseadviseurs via 030 – 850 1500.