Private lease en het BKR, hoe zit dat precies?

Private lease is het beste van twee werelden: je betaalt niet te veel voor je autokosten en je rijdt toch in een (gloed)nieuwe auto. Het is wel goed om te weten dat een leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. We leggen je uit waarom, en waarom dat eigenlijk heel positief is.

Private lease en het BKR, hoe zit dat precies?

Wat is BKR registratie?

Om je te beschermen tegen te hoge maandlasten bestaat het Bureau Krediet Registratie, afgekort het BKR genoemd. Door leningen en financieringen BKR te registeren ontstaat een overzicht van jouw leningen betalingsverplichtingen. Ook eventuele betalingsachterstanden worden hier vastgelegd.

Onze leasecontracten voldoen altijd aan de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Het keurmerk schrijft onder andere voor dat een BKR-registratie verplicht is voor een leasecontract.


Lees meer over het Keurmerk Private Lease

Voordelen van een BKR-registratie

  • Betaal jij je rekeningen altijd netjes op tijd? Toekomstige kredietverstrekkers zien dat ook.
  • Je weet zeker dat je bij groen licht ook daadwerkelijk de lasten kunt dragen.
  • Je lening kan sneller worden

Positief effect van een BKR-registratie

Een leasecontract wordt gezien als een lening, aangezien het een langlopende betalingsverplichting is. Daarom wordt de totale som van de leasetermijn geregistreerd bij het BKR. En als jij netjes het afgesproken maandbedrag betaalt, zien andere of toekomstige kredietverstrekkers dat je een trouwe betaler bent. Zo kunnen ze bijvoorbeeld concluderen dat je prima in staat bent met je financiële verantwoordelijkheden om te gaan. Wij vinden het belangrijk dat consumenten worden beschermd tegen te hoge financiële lasten.Negatieve BKR-codering

Lukt het je langere tijd niet om aan je financiële verplichtingen te voldoen? Dat kan resulteren in een negatieve BKR-codering. Een codering is dus iets anders dan een notering bij het BKR. Een notering is alleen de aantekening dat er een verplichting is. Een codering betekent dat je je (langere tijd) niet aan de afgesproken betalingsverplichting hebt gehouden. In een aantal gevallen heeft een negatieve registratie impact op je vermogen om nieuwe leningen aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek.

Kan ik een auto leasen als ik een BKR-codering heb?

Nee, bij ons kun je met een negatieve BKR-codering geen private leaseauto leasen. We hebben immers een zorgplicht waar het gaat om de financiële last die mensen kunnen dragen. Dat geldt overigens niet alleen voor Private Lease, ook zakelijk kun je bij ons geen auto leasen met een negatieve BKR-registratie. We bieden wel verschillende oplossingen voor mobiliteit.

Kan ik bij jullie een auto lease zonder dat ik BKR geregistreerd word?

Nee, wij registeren je leasecontract altijd bij het BKR. Dat hebben wij afgesproken met onder andere de Consumentenbond in het Keurmerk Private Lease. Een Private Leasecontract wordt geregistreerd onder de code OA (Operational Autolease). Er worden in de markt contracten aangeboden zonder BKR-registratie. Mocht je daar voor kiezen raden wij je aan alle voorwaarden goed door te nemen. Deze contracten vallen namelijk niet onder het Keurmerk Private Lease

Private Lease en een hypotheekaanvraag

Een BKR-registratie kan wel invloed hebben op andere financieringsaanvragen, zoals een hypotheek. Doordat je een betalingsverplichting naar ons toe hebt, kan de ruimte die je krijgt voor een hypotheek mogelijk lager uitvallen dan zonder Private Leasecontract. De bank kijkt naar de ruimte die je nog over hebt na het betalen van je vaste lasten. Een leaseauto is zo’n vaste last. Het is dus eigenlijk heel logisch dat deze afspraken mee worden genomen in de berekening van het bedrag dat je nog aan een hypotheek kunt besteden.

Meer over Private Lease en hypotheek

Heb je een vraag?

Heb je nog vragen of misschien hulp nodig bij het samenstellen van jouw auto of contract? Wij helpen je graag. Wij zijn elke werkdag bereikbaar via telefoon en chat tussen 8:00 en 21:00.

Hoe bestel ik mijn auto?


Bekijk de meest gestelde vragen

Past Private Lease bij jou?

Wil je in een complete en nieuwe auto rijden of een goed onderhouden en jonge occasion? Wil je een vast maandbedrag betalen zodat je altijd weet waar je aan toe bent? Dan is het antwoord Ja, Private lease past bij jou!


Maar Private Lease is ook interessant als je:

  • Niet in één keer een groot bedrag uit wilt geven aan een auto
  • Niet in één keer een keer een groot bedrag uit kán geven, maar wel maandelijks een vast bedrag kunt missen
  • Geen last wilt hebben van de onzekerheden en onverwachte kosten die horen bij een gebruikte auto